1e Blog : Fruitbomen snoeien, een aantal tips

18/04/24

Hallo allemaal, en welkom bij onze eerste blog!

Wij hopen hier een aantal leuke tips en weetjes te kunnen geven.

De eerste gaat over het snoeien van fruitbomen.

Januari en februari zijn de perfecte maanden om fruitbomen te snoeien.

Door je fruitbomen in de winter te snoeien, stimuleer je de takken die je inkort, te vertakken en weer sterk uit te groeien.

Maar let wel op:

Tip 1 : Niet snoeien als het vriest.

Tip 2: Als je boom nog jong is, is het doel ook om de boom in vorm te snoeien. Wees niet te voorzichtig, er kan aardig wat vanaf! Als de kroon van je boom de gewenste hoogte heeft bereikt, ga je over naar de “onderhoudssnoei” waarbij je de te dicht op elkaar staande scheuten, en steil groeiende scheuten in de boomkroon weghaalt. Wees hierbij wat voorzichtiger in de hoeveelheid scheuten die je wegsnoeit.

Tip 3: Laat de “wond” zo snel mogelijk genezen.

Als je je boom gaat snoeien, maak je een “wond”. Hier kunnen allerlei ziektes in je boom sluipen. Gebruik daarom een techniek( nee, geen pleister:) )  die ervoor zorgt dat die “wond” snel geneest. Je moet een halve cm boven een naar buiten wijzend oog snoeien. En dan weg van het oog, dus schuin naar beneden. Zo kan het regenwater van de wond aflopen, en blijft hij droog.

Tip 4 : ontsmet je gereedschap met bv ethanol en zorg ervoor dat je gereedschap scherp is.

Zo zijn ze klaar voor het voorjaar!

    Winkelwagen